Tisdagskväll med klubben – summer edition – Veteraner på WMOC

Denna tisdagskväll vänder vi blicken österut. Inte bara mot Brudarebackens topp utan längre än så. Vi blickar över hela Sveriges yta, förbi de små öarna utanför Sveriges östra kust och bort mot det som en gång i tiden var en del av Sverige och kallades Livland, och som numera ju heter Lettland. I dess huvudstad Riga befinner sig nämligen en liten grupp IFK:are på resa med orientering som aktivitet. Vi får en pratstund med Kjell, Hans och Christer som är där och tävlar och som vanligt är de inte sena att bjuda på lite underbara historier. Förutom dem är även Martin där och jobbar hårt som reseledare i orienteringsbranschen, och får in lite tävlingslopp också under veckan.

Först – Vad är WMOC som ni är på denna veckan i Riga?

Jo, WMOC står för World Master Orienteering Championship. Det fick officiell status 1996 men fanns även tidigare. Även kallat veteran-VM. Det finns tävlingsklasser från HD35, 40 o.s.v upp till 90, 95 beroende på hur många som är anmälda. Precis som på vanliga VM finns det även publiktävlingar samtidigt som mästerskapet.

I år avgörs det i Riga, Lettland. Sprint i gamla stan i Riga och skogsdistanserna ut mot kusten. Det är totalt 3600 deltagare i de olika klasserna från 41 olika nationer.

Vilka är det som åker på WMOC?

Alla från nybörjare till Världsstjärnor! Bland årets deltagare märks : Øystein Kvaal Østerbø, Mats Hellstadius, Sigurd Dæhli , Natalie Efimova och Galina Vinogradova samt IFK-kvartetten Martin Larsson, Kjell Ehrencrona, Christer Westberg och Hans Carlsson. De senare två har också sina fruar Gerd respektive Siv med på resan.

Hur går WMOC till, vilka tävlingar ingår?

Första tävlingen är ett sprintkval. De 80 första i kvalet går till A-final, nästa 80 B-final o.s.v. Det följdes upp dag två med Sprintfinalen, det var i söndags som sprintfinalen gick. Sedan vilodag på måndag och därefter idag har det varit Skogskval. Det är samma kval till medel och långfinalerna. Imorgon onsdag är det medelfinal. Sen får vi en vilodag på torsdag och på fredag så avgörs Långdistansen.

På sprintfinalen hade arrangörerna lite otur då en fastighetsägare hade låst en port som blockerad det som förmodligen var det snabbaste vägvalet. Så de alla flesta klasser fick strykas. Porten ligger i den smala passagen som är rakt höger om sjuans kontroll på kartan nedan.

Här är en film som arrangörerna gjort från sprint-finalen där man kan se mer av de fina miljöerna i gamla stan i Riga där tävlingen gick.

WMOC2019 Sprint Finals

Sprint Finals in Riga Old TownVideo by Edgars Sparans Films

Publicerat av World Masters Orienteering Championships 2019 Söndag 7 juli 2019

Man kan även åka ut på model events på vilodagarna och se hur terrängen ser ut inför medel och långdistanserna.

Hur ser terrängen ut i Lettland?

Det är som en blandning mellan Tibro och Haverdal. Det var väldigt snabblöpt i terrängen idag på kvalet, men samtidigt väldigt svårt med mycket kurvor och stigar som var otydliga. Tappar man bort sig är det svårt att läsa in sig igen.

Gamla kartor över skogsdistanserna:

Har ni varit med på WMOC tidigare?

Samtliga gubbar har varit med i Danmark, Norge, Litauen och Estland tidigare. Kjell även i Tjeckien och Scotland. Martin som är reseledare åt Pär Nordahl har varit detta tidigare år också och bland annat varit i Brasilien.

Har ni några minnen från tidigare WMOC som ni kan dela med er av?

I Litauen blev jag vittne till när en vildsvinsfamilj rånade en bil….

Honan och en unge stod i vägen för bilen och brydde sig inte när den stannade, när barnen i baksätet öppnade dörrarna och gick ut samtidigt som föräldrarna gjorde detsamma fram och fotade suggan som sakta drog sig bort från bilen kom galten och resterande ungar som ett jehu ut ur skogen och sprang igenom bilen och ut på andra sidan med picknickkorg och godispåsar.

Ett väl planerat överfallsrån låter det som. Det gäller alltså att vara på sin vakt när man är ute och reser förstår vi.

Låt oss prata lite om orienteringen hemma också. vad tycker ni är det bästa med tisdagskvällarna med klubben?

KE – Blandningen av Ungdom, Nybörjare, Elit och Skogsnjutare som tränar och äter ihop.

HC – Tjôtet och snacket med alla kategorier från Busar till Elit.

CW – EGENTID , slippa frugan…

Vilken är den bästa tisdagsträningen tycker ni?

KE – Brunbild

HC – kontrollplock

CW – Vanlig Orientering

Vad blir det för kvällsträning idag tisdag?

Nja – skogskvalet på dagen med rejält långa banor (5-6 km för oss gubbar) gör att träningen blir några längder i hotellets simbassäng och Bastu. Vi hoppar de dubbla passen nu när vi är på mästerskap. 😉

Förutom träna och tävla själva så brukar vi se er engagerade i många delar av klubben, kan ni inte själva berätta lite om vad ni är engagerade i och hjälper till med i klubben?

KE – Jag tränar Skogsnjutarna (planerar träningar och lägger banor), Planerar lektionerna för Nybörjarkursen för Vuxna. Sätter ut kontroller till Nybörjarkurs och Skogsnjutarträningar. Ansvarar för Naturpasset, Ordförande i MotionärsKommitten, Jobbar på IP-Skogen. Administrerar vårt Medlemsregister i Idrott Online samt jagar medlemsavgifter.

HC – Underhåll av fastigheter och grönytor. Ledare Nybörjarkurs, sätter ut kontroller. Arenabyggnation på våra tävlingar. Har varit kassör i 11 år.

CW – Banläggare ,tävlingsledare på Motions-Ol och Veteran-OL. Bankontrollant och Bancoach. Tidigare ordförande i 25 år.

Hur kommer det sig att ni började med orientering?

KE – Min 13-årige lillebror kunde inte komma i de moderiktiga Jeansen, så vi började löpträna i Skatås.. Pest för en Bollkille!! Så när skylten “Trött på att harva runt i spåret? Börja Orientera i IFK istället!” dök upp vid 5-an var det som en skänk från ovan, och på den vägen är det sedan 42 år nu, alla i IFK.

CW – Pappa till en pojke som gick kursen, tråkigt att vänta då ungen aldrig kom tillbaka….. gjorde i och för sig inte jag heller då jag testade. Trogen IFK sedan 1977.

HC – Pappa som körde sonen från Kullavik till Kamratgården för Nybörjarkurs 1981. Väl där träffade jag CW som jag kände från Byggnads, som sa: “stå inte där och dega ut med en karta istället.” Har blivt kvar i IFK sedan dess.

Har ni några andra OL-planer i sommar?

Samstämt NEJ

Vilken är den bästa sommar-OLen? 

KE – WMOC

HC – Andrarums 3-dagars

CW – 3 Skåningar och en Dansk

Nu förstår vi av historierna ovan att ni säkert har många minnen att välja mellan, men om ni måste – vilka är era bästa OL-minne?

KE – När jag var med i laget som slog kavlesuveränen Halden i Gränsekurirens Spår. Halden hade Petter Thoresen i laget , men Roger Hallgren hängde med och växlade hack ihäl . Vi andra med bl.a. mig och CW gjorde bra lopp och kunde skicka ut Kent Petterson samtidigt med Haldens Norska landslagstjej på näst sista sträckan. Kent svarade för en kanonsträcka och sedan avgjorde Thomas Hjerrild på sista sträckan. Priset var en veckas träningsläger för tjugo personer.

HC – När den 14-årige sonen vann totalseger på 5-dagars.

CW – När jag vann Natt-DM och slog veteranen och Världsmästaren Lennart Carlström

Så – dags för fem snabba frågor!

KjellHansChrister
Sprint eller långdistans?SprintSprintLång
Vridbart eller fast kompasshus?VridVridFast
Livelox eller röd penna?LiveRödLive
1:25000 eller 1:7500?1:75001:75001:7500
O-ringen eller Portugal i februari?PortugalPortugalO-ringen

Slutligen – Vill ni rekommendera något?

Åk till WMOC i Kosice 7-15 Augusti 2020!

Stort tack för pratstunden säger vi från Göteborg och fortsatt lycka till i Riga i veckan!

Lämna ett svar