Tävla i orientering – frågor och svar

Som förälder till ett barn som vill träna och springa orienteringstävlingar finns det en del frågor som du behöver ha ett svar på. Nedan har vi samlat ihop de vanligaste. Skulle du inte hitta svaret på din fråga här kan du alltid kontakta en av ledarna i ditt barns grupp.

VILKEN TÄVLING SKA JAG VÄLJA ÅT MITT BARN?

Att tävla är kul så det är såklart fritt fram att välja alla de tävlingar som passar! Vi ledare kommer att rekommendera tävlingar där vi vet att IFK:s barn- och ungdomsledare finns på plats som kan hjälpa er. Fråga gärna på träningen eller kolla in tävlingskalendern i Eventor. Där hittar ni alla orienteringstävlingar i Sverige. Sortera på distriktet Göteborg för att hitta tävlingar i närheten.

Nu i vår finns det några tävlingar enbart för ungdomar som vi ledare rekommenderar. Inbjudan till dessa 5 tävlingar hittar ni här: Inbjudan Vårserien 2022 (orientering.se) Den andra tävlingen i serien arrangerar vår klubb och dessutom på vanlig träningstid så då hoppas vi att alla vill testa att tävla och uppleva glädjen när ca 500 barn och ungdomar springer i skogen och umgås med klubbkompisarna innan start och efter målgång.

VILKEN KLASS SKA JAG ANMÄLA BARNET I?

För Skogsbusar rekommenderar vi ledare att ni väljer en klass som heter ”Inskolning” som är svårighetsgrad ”Grön” och är ca 2 km. Notera att klassen ”Inskolning” är en klass där man ej får en tid utan alla som genomför hela loppet genom att ta alla kontroller i rätt ordning får resultatet ”Godkänd”.

Tydligt, sammanhängande nät av vägar, stigar, staket, stenmurar, vattendrag, öppen mark eller liknande. Lätta kontroller på eller alldeles intill själva vägen, stigen, vattendraget, den öppna marken osv.

För Skogsvildar rekommenderar vi ledare att ni väljer klassen “Inskolning” (se förklaring ovan) eller klassen “Mycket lätt” som är svårighetsgrad “Vit” och är ca 2 km. Detta är samma svårighetsgrad som tävlingsklasserna D10 (damer) och H10 (herrar).

Samma terräng som för grön bana, men kontrollen kan ligga vid sidan av vägen, stigen, stenmuren, vattendraget, den öppna marken
eller liknande. Själva punkten som kontrollen sitter vid är fortfara
nde lätt och tydligt, till exempel en sten eller en tydlig höjd.

Om ditt barn klarar att själv springa en bana med svårighetsgrad “Vit” (kolla med ledaren om du är osäker) så finns även möjligheten att springa tävlingsklassen D10 eller H10 för barn som är högst 10 år.

Om ditt barn klarar att springa en bana med svårighetsgrad “Gul” och är 11-12 år finns tävlingsklasserna D12 och H12. Under vår- och höstsäsongen 2022 finns även möjlighet att springa tävlingsklass D12 Vit och H12 Vit för barn 11-12 år som vill tävla men är osäkra på om de klarar svårighetsgrad “Gul” ännu. Vi ledare rekommenderar alla barn som inte tävlat mycket i den här klassen under 2021 att springa den lättare varianten de första tävlingarna!

Om ditt barn klarar att springa en bana med svårighetsgrad “Orange” och är 13-14 år finns klasserna D14 och H14. Under vår- och höstsäsongen 2022 finns även möjlighet att springa tävlingsklass D14 Gul och H14 Gul för de barn som vill tävla men är osäkra på om de klarar svårighetsgrad “Orange” ännu. Vi ledare rekommenderar alla barn som inte tävlat mycket i den här klassen under 2021 att springa den lättare varianten de första tävlingarna!

Om ditt barn klarar att springa en bana med svårighetsgrad “Violett” och är 15-16 år finns klasserna D16 och H16. Under vår- och höstsäsongen 2022 finns även möjlighet att springa tävlingsklass D16 Orange och H16 Orange för de barn som vill tävla men är osäkra på om de klarar svårighetsgrad “Violett” ännu. Vi ledare rekommenderar alla barn som inte tävlat mycket i den här klassen under 2021 att springa den lättare varianten de första tävlingarna!

Klassindelning, banlängder och svårighetsgrader

VAR HITTAR JAG INFO OM ALLA TÄVLINGAR?

Eventor hittar ni tävlingskalendern med alla orienteringstävlingar i Sverige. Sortera på distriktet Göteborg för att hitta tävlingar i närheten. För varje tävling finns en inbjudan där det bland annat står var tävlingen är någonstans. Ett PM för varje tävling läggs också upp en tid innan tävlingen med mer detaljerad information. Läs alltid noga innan hur man hittar till tävlingen!

HUR ANMÄLER JAG MITT BARN?

Alternativ 1 – anmälan på plats

Anmälan till ”Inskolning” och andra så kallade öppna klasser kan göras på två sätt. Anmälan till tävlingsklass kan endast göras innan tävling. Under förutsättning att smittspridning i samhället är låg kommer det vara möjligt med anmälan på plats när man kommer till tävlingsplatsen, så kallad ”Direktanmälan”. Om det av någon anledning inte är möjligt att anmäla sig på plats står detta i inbjudan (informationsblad) till tävlingen. Leta upp informationstältet på tävlingsplatsen för att anmäla ditt barn. Fråga någon om hjälp om du inte hittar! Du behöver ange namn, klubb och klass. I medlemsavgiften ingår fria starter för ditt barn (gäller ej flerdagarstävlingar) så du behöver inte betala vid anmälan.

Alternativ 2 – anmälan innan tävling

Anmälan innan tävling måste göras för alla tävlingsklasser och kan göras även för ”Inskolning”, “Mycket lätt” och andra öppna klasser. Anmälan innan tävling sker i Eventor men medlemsregister för orienteringsklubbar ligger i IdrottOnline (krävs att vara upplagd för att kunna anmäla sig). Eftersom ni har betalat medlemsavgift för ert barn (årsavgift för att vara med i Skogsbusar, Skogsvildar, Skogshjältar och Skogsstjärnor) har ert barn lagts upp som en användare i IdrottOnline. I samband med detta har ni också fått en inloggning med lösenord. Ni byter enkelt lösenord genom att skriva in ert barns personnummer och välj ”Glömt lösenord” via IdrottOnline. Då får ni ett nytt e-mail till den e-mailadress som ni angett när ni anmälde ert barn (som vi ledare använder när vi skickar info).

När ni har ett lösenord kopplat till ert barns personnummer kan ni anmäla i Eventor, svensk orienterings centrala system för anmälan till tävlingar med mera. Logga in i Eventor (knapp i högra hörnet). Bocka i aktuell tävling i Tävlingskalendern och tryck på ”Anmäl till förbockade tävlingar” (knapp längst upp på sidan när du bockat i en tävling). Välj klass och ange sportidentnummer (om ni har en bricka, annars lämnar ni det tomt så kan ni hyra bricka på plats).

VAD GÖR JAG NÄR JAG KOMMER TILL TÄVLINGEN?

Från parkeringen kan det ibland vara en bit att ta sig till arenan. Arenan är den plats där alla tävlande och publik samlas innan start och efter målgång. Målet ligger också på arenan. Ta dig till arenan och kolla efter IFK Göteborg Orienterings egen flagga/vimpel. Där samlas alla klubbkompisar innan start och efter målgång. Har du inte anmält ditt barn innan tävlingen gör du detta vid ett informationstält. Fråga någon om hjälp om du inte hittar! Du behöver ange namn, klubb och klass. I medlemsavgiften ingår fria starter för ditt barn (gäller ej flerdagarstävlingar) så du behöver inte betala vid anmälan.

HUR HITTAR JAG TILL STARTEN?

Starten brukar vara mellan 0,5-1,5 km från arenan. Dit tar man sig genom att följa en uppmarkerad (snitslad) väg. OBSERVERA! Ganska ofta finns två olika starter. Det står på skyltar vilka klasser som ska till vilken start. Fråga någon om du är osäker! Observera att du måste vara anmäld (se fråga ”Hur anmäler jag mitt barn”) för att få starta.

NÄR STARTAR JAG?

Alla som tävlar i en tävlingsklass har tilldelats en starttid innan tävlingen (finns i en startlista över alla anmälda) men väljer man att springa Inskolning eller annan så kallad öppen klass får man start i ett startspann. Information hittar man i inbjudan till tävlingen i Eventor. Observera att du måste vara anmäld (se fråga ”Hur anmäler jag mitt barn”) för att få starta.

FÅR JAG FÖLJA MED OCH HJÄLPA BARNET I SKOGEN?

Om ditt barn är anmäld i klassen ”Inskolning”, ”Mycket lätt” eller en annan så kallad öppen klass får du följa med och hjälpa barnet i skogen. För tävlingsklasser gäller däremot att hjälp ej är tillåten. Sunt förnuft gäller dock, om ett barn är vilse/ledsen och frågar om hjälp i skogen hjälper vi vuxna alltid till!

VAR HITTAR JAG MER INFORMATION OM ORIENTERING?

Vill du och eller ditt barn veta mer om sporten orientering och hur det funkar? På orientering.se hittar du mycket information.