Tisdagskväll med klubben – summer edition – intervju med Frida Bakkman

Tisdagskvällarna är för många av oss medlemmar i klubben en av de bästa kvällarna i veckan. Gemensam träning med de olika grupperna, middag i klubbhuset tillsammans, det sjuder av liv kring och i klubbhuset, vi visar upp gemenskapen i klubben och sporten för de som är nybörjare, ungdomar eller tillresta nya studenter som kommer förbi för att hitta nya träningskompisar, vi peppar varandra att träna bra och bygger klubbgemenskapen som är så fantastiskt stark.

När sommarlovet tar vid tar denna fasta punkt semester i orienteringstillvaron, och skapar lite vakuum. Den ersätts för många av andra aktiviteter utanför Göteborg – resor, läger, semester eller träning på hemmaplan hos familj och gamla vänner. Denna sommar gör vi därför några nedslag i olika medlemmars liv, på tisdagskvällarna, och frågar vad de håller på med, och lär känna dem lite bättre och bjuder på dem lagom till att ni äter middag på tisdagskvällen, varhelst ni är utspridda på resor eller i era hem.

Denna första vecka riktar vi blickarna mot Idre och på andra sidan luren svarar ingen mindre än ordförande Frida Bakkman.

Hej Frida, hur har ni det uppe i Idre?

Fantastiskt fint! Jag har sprungit första etappen idag av tre-dagars i Idre. Idreveckan har stöpts om lite med nytt gäng som arrangerar – Idrefjällens OK som de kallas. Det är fem tävlingar undre veckan – Fjäll-OL, sprint bland stugorna och nu tredagars. I år finns det även föreläsningar ett par av kvällarna, Tove Alexandersson pratade en kväll och systrarna Kallur pratar senare i veckan. Kul koncept som växer sig större än bara tävlingarna på dagen.

Samtidigt i Idre är det även riksläger för ungdomar, som lockar över 500 deltagare. Så det är mycket orientering i Idre denna veckan.

I vår familj har vi en löpare i D21 och en i miniknat. Miniknat är ungefär så långt som grabbarna i familjen klarar av löpmässigt just nu.

Kul, det låter som en bra start på sommaren. Hur kom det sig att det blev Idre?

Vi har varit här en gång innan, trivdes med konceptet.

Det känns lite som O-ringen, fast mer organiserat i och med att det är en befintlig semesteranläggning. Här finns minigolf, cykling och andra aktiviteter som man kan göra. Bra recept för lyckad semestervecka! Och så är det lite roligt att det helt plötsligt står renar på arenan, eller på altanen till stugan.

Familjen Bakkman i Idre

Jag tänkte vi skulle titta tillbaka lite för att lära känna Frida lite bättre. Vi kör på med lite bakgrundsfrågor

Namn:Frida Bakkman
Springer:D21
Kommer från: Lessebo OK

Hur kom det sig att det blev det orientering?

Jag kommer från en orienteringsfamilj. Jag är yngst av tre syskon och när jag var sex år började min storasyster på OL-gymnasiet. Då bestämde jag mig att jag också ville göra det. Jag höll även på med andra sporter som fotboll, men jag tyckte alltid om orienteringen och det var det jag valde att satsa på när jag blev äldre. Och ja, jag gick också på OL-gymnasiet, precis som jag bestämde som sexåring. Det har blivit mycket träning genom åren och många SM.

Mina föräldrar upptäckte orienteringen när O-ringen gick i Anderstorp i Småland 1983. Sedan dess har det blivit många O-ringen. Jag har varit på alla O-ringen sen 1988. Inte alltid som löpare dock. O-ringen är speciellt. Jag gillar atmosfären, det är nästan alltid bra banor och sen har det blivit en tradition, en del av sommaren som är svår att släppa.

Det är ju tisdag idag, så jag måste ju fråga lite om det som har med tisdagsträningarna att göra. Vad har det blivit för träning idag?

Dagens träning var första tävlingsdagen på 3-dagars här i Idre. Det gick bra. Lite annat än Skatås 😀

Vad står på menyn i kväll?

I kväll väntas bad, sen tacomiddag och quizkväll med Per Forsberg. Det ska bli kul. Undrar om vi kan be de som lagar mat på tisdagarna att ordna quizkväll också? Haha, det hade varit ett bra tillägg till klubbkvällen på tisdagarna 😉

Vilken är den bästa tisdagsträningen med klubben?

OL-intervaller – jag håller ju på med orientering för att få nya utmaningar, inte för att springa på samma ställe varje gång. Med OL-intervaller får man något nytt varje gång. Att vi ändrar banläggare mellan gångerna gör också att det olika varianter. Det blir bra tryck på träningarna också när många är med.

Vad är det bästa med tisdagskvällar med klubben?

Gemenskapen – att alla är där. Man ser hur stor klubben är när vi samlas. Det är så roligt att alla grupper är där tillsammans, elit, skogsnjutare, ungdomar. Alla strömmar till när det är dags för träning, samlas i olika grupper och så är det helt plötsligt så många där. Häftigt!

Har ni några andra orienteringsplaner i sommar?

Vi ska till O-ringen, i år också. Sen fick vi tag på några av platserna till Obygdshelgen.

Hur är sommarorientering när det är som bäst?

Kvällstävlingar – som man hittar i exempelvis Stockholm och Blekinge. Det är lite lyxigt med tävling en kväll. Vädret är bra, fortfarande varmt. En kul kvällsaktivitet samtidigt som man kan hinna jobba på dagen, eller göra andra semestersaker på dagen och hinna med orientering på kvällen.

Har du någon idé från klubben du växte upp i som vi borde göra här?

Jag vet inte om det är genomförbart men en sak vi hade var en träning på kvällen i veckan med orienteringsbanor för alla. Man kom dit, fick en karta – ritade in själv den banan man skulle springa och tränade. Det var så enkelt men ändå bra träning.

Om du måste välja ut ett – vilket är ditt bästa orienteringsminne?

Oj, O-ringen… SM… tankarna flyger iväg… Det var inte lätt att välja ett. 

Jo – ett av de bästa minnen jag har är SM-stafetten i Blekinge 2016, jag hade egentligen skadeproblem, sprang i andralaget i IFK Lidingö tror jag. Andra sträckan på stafetten. Jag gick nog ut strax över 10de plats. Det var på Torshamnslandet. Jag fick upp kartan, när jag ser den känner jag att jag vet hur jag ska springa, jag älskar den terrängen. Jag gjorde en överprestation, lyckades mycket bättre än vad jag borde, plockade mycket, kom ifatt många och såg hur de stod stilla och bommade. Det kändes som om jag sprang om alla. Det var känslan av att springa i en kapacitet som egentligen inte fanns. Jag såg då hur mycket orienteringsmomentet betyder – det är ju det jag älskar med orientering.

Fem snabba frågor

Sprint eller långdistans?Pest eller kolera… Medeldistans! Långdistans – då får man mer egentid, haha!
Livelox eller rita med röd penna? Tittar på livelox, men lägger väldigt sällan upp själv. Men jag tittar på kartorna själv. Det får bli Röd penna.
Miniknat eller D21? D21
Vridbart kompasshus eller fast?Vridbart. (tumme med vridbart.)
Bok eller podcast? Pod

Vilken pod lyssnar du på just nu?

Skäringer & Mannheimer – det är skön avkoppling från annat som man har i huvudet.

Vad kan vi andra klubbmedlemmar göra för att hjälpa styrelsen?

Allt engagemang är guld värt. Från den minsta insatsen – alla kan göra något. Fråga hellre vad man kan hjälpa till med, istället för att vänta på uppgifter. Oavsett om det handlar om arrangemangen eller utveckla klubben. 

Vilka utmaningar jobbar ni med i styrelsens?

Vi och kommittéerna behöver fortfarande sätta organisationen i klubben, och sprida arbetet på fler medlemmar. Det är många som drar stora lass i olika funktioner– där fler gärna kunde dela på det. Vi behöver hitta en struktur där fler kan bidra, att vi inte blir så sårbara och beroende av få.

Jag vill även öka transparensen och kommunikationen, det är svårt men viktigt med kommunikation. Och få alla att känner sig delaktiga, att de vill vara med.

Vem är Frida utanför orienteringen?

Jag brukar beskriva mig som definitionen av ett excelark, men som älskar att göra allt. Har massa idéer – hemma, på klubben och på jobbet. Många bollar i luften. Dock ganska fyrkantig och behöver ha koll och strukturera saker. Jag har svårt att sitta still, är lite rastlös.

Men nu har vi ju ett hus – så nu har jag saker att göra…

Vill du rekommendera något?

…jag vill rekommendera alla, som bara har en tanke kring klubben – exempelvis “så här kan vi träna”, “så här kan vi göra vid maten”, eller annat – alla idéer kring klubben så maila mig! 

Alternativt åka till Idreveckan om man vill ha kul!

Tack så mycket Frida för intervjun och lycka till med resten av Idreveckan, och trevlig sommar!

Stefan Kinell
Nygammal orienterare som är ungdomsledare, H45:a och kartnerd som gillar att fixa kartor utan att ha varit i skogen och rekat först.

Lämna ett svar