STARK IFK-TRUPP TILL VM! Läs om löparnas tankar och förberedelser inför

På VM i Tjeckien 3-10 Juli kommer hela 9 IFK-löpare vara på plats och fightas om medaljerna. Den speciella vårsäsongen har öppnat upp för goda förberedelser, både i relevant terräng och hemma i GBG, för att under VM-veckan göra sina bästa genomföranden för säsongen, kanske hittills i karriären. VM programmet hittar ni här.

Under våren har vår träningsmiljö utvecklats mycket med hjälp av löparnas fokus på att bli bättre i kontinental terräng genom backbanor, snabba intervaller och priopass. Det skall bli superkul att följa TV-sändningarna och se på våra blåvita löpares framfart.

Här hittar ni de uttagna IFK-löparna och lite av deras tankar inför VM.

Kasper Fosser

Distanser på VM – Allt! Sprint, sprintstafett, medel, stafett och lång.
Utmaningar
Blir utmanande att vara fysiskt och mentalt redo till alla distanserna, speciellt eftersom det är ett väldigt intensivt program med 7 lopp på 7 dagar. Sen har de olika distanserna och dess terrängen väldigt olika utmaningar i sig.
Förberedelser
Inför start är det viktigaste för mig att känna mig så bra förberedd som det går och ha självförtroende för vad som väntar.
Bästa med mästerskap
Att få chansen att visa sin nivå mot dem bästa löparna i världen.
Kommentar om IFK-truppen
Jättekul med en så stor IFK-trupp, vi ska definitivt visa upp oss.

Miri Thrane Ødum

Distanser på VM- Medel, stafett och lång.
Utmaningar
Att få till det lopp man drömmar om på de dager man har sett mest fram emot! Blir tufft på alla lopp och man måste omfamna att man dör lite i varje backa. Terrängen är tuff och man får sällan jättebra feedback, så man måsta tro på sig själv och vara positiv hela vägen.
Hur taggar du igång.
Inte svårt att tagga i gång sig själv på ett VM, så blir mer att försöka få till det på ett vanligt sätt. Det är alltid en utmaning att inte använda för mycket energi under dagen. Man måsta vara bra på att koppla på och av. Tänka igenom loppet och sen inte tänka på det alls, ha kul samtidigt med att man slappar av. Försöker kanske vinna lite kortspel och så för att få upp självförtroendet. 

Søren Thrane Ødum

Distanser på VM – Allt! Sprint, sprintstafett, mellan, stafett och lång.
Utmaningar
Vägval på sprinten och sprintstafett, på stafetten är det även ett extra moment av stress med löpare runt om. Medeldistansens – att hålla fullt fokus 35 min, terrängen kräver verkligen 100% koll hela vägen. Långdistansen – sandstensterrängen och distansen.
Viktigaste förberedelsen
Lyssnar på “Snart skiner poseidon” sen är jag redo!
Bästa med att springa mästerskap
Banketten såklart! Och förhoppningsvis några lopp;)
Kommentar om IFK-truppen på plats
Ung trupp med mycket potential. Tippar sju Blåvita medaljer!

Sara Hagström

Distans – Medel och lång, stafetterna är inte officiella
Utmaningar
Få ihop helheten, ladda om mentalt mellan lopp. Med terrängen är det mest att disponera krafterna rätt i de tuffa backarna och inte bli stressad om man behöver gå, istället utnyttja tiden att läsa kartan.
Uppladdning
Lite olika beroende på tävling och känslan inför. Viktigt att tänka på att jag gör det för att det är kul när nervositeten kommer.
Bästa med mästerskap
Uppladdningen inför, klura på hur man blir så bra som möjligt just den dagen och sen tro på sin plan och form när det gäller.

Max Peter Bejmer

Distanser– Sprint
Utmaningar:
Den speciella miljön som sprinten går i. En militär befästning från 1700-talet som även har använts som koncentrationsläger under andra världskriget. Så en del nivåskillnader med tunnlar och broar som kommer att vara klurigt. Sen är sprintdistansen generellt sett intensiv med små marginaler så det blir såklart en utmaning.
Hur taggar du igång?
Blir så nervös ändå att jag inte behöver tagga igång på något speciellt sätt.
Bästa med mästerskap:
Att VM har varit en dröm sedan man började med orientering.
Kommentar om IFK-truppen?
Största målet är att slå Håvard!

Isia Basset

Distanser– Sprintstafett, Medel, Stafett och Lång.
Utmaningar
Den unika sandstensterrängen. Tagit lång tid och många träningar för att förstå sig på hur man ska tackla den och hitta vinnande strategier. Så det blir er riktig utmaning på lången. På medeln blir det att bemästra den detaljerade orienteringen i de branta sluttningarna. Sen är själva programmet för VM veckan en utmaningen i sig, många lopp på få dagar som alla kommer vara väldigt tuffa
Förberedelser
Många läger och träningar i terrängen för att vara redo både fysiskt och mentalt!

Victoria Hæstad Bjørnstad

Distanser – Sprint, Sprintstafett ,Lång
Utmaningar
Sprint- Hitta rätt öppningsfart för att få ut maximalt av sin kapacitet. Sprintstafett- Min uppgift på sträcka 1 blir att hänga på de bästa löparna, så puscha i överfart och fortsätta när kroppen säger ifrån. Långdistansen- Bedöma vägval.
Uppladdning precis innan
Hög musik i lurarna, TIX, LA Perla och lite Imagine Dragons.
Bästa med mästerskap
Åka iväg ett gott gäng som hejar på varandra. Tävla mot de bästa och lära vad man kan göra bättre.

Ida Kristiansson

Distanser-Sprint och ev Sprintstafett
Utmaningar
Sprint- Hänga med i orienteringen både inne bland husen och i dom öppna områdena, terrängen tillåter att springa riktigt fort! Vallgravsområdet blir också klurigt .
Uppladdning
Jag vill va på bra humör när jag ska springa, men också vara rätt nervös. För att komma dit brukar jag lyssna på musik, ha kul med mina lagkompisar och försöka plocka fram nerverna i god tid så jag hinner hantera dom.
Tankar om Blåvita-truppen
Det är jättekul att va en del av det blåvita laget på VM och kul att vi är så många som ska springa. Det visar att det vi gör något rätt!

Håvard Eidsmo

Distanser– Sprint
Utmaningar
Den speciella terrängen, få ställen i Europa som liknar borgen där sprinten ska gå. Få kommer ha gjort många pass i liknande terräng sen skulle värmen också kunna bli en eventuell utmaning.
Förberedelser
Läger i Frankrike och tränat tillsammans med andra länder vid en borg som liknar terrängen så mycket som möjligt. Det blir den viktigaste förberedelsen nu nära inpå. Samt bra träning på hemmaplan med snabba intervaller.
Bästa med mästerskap
Möjligheten till att vinna.

2 kommentarer

 1. Stefan Kinell
  Stefan Kinell
  2021-07-01

  Vilket gäng! Stort lycka till på VM alla våra löpare!

  Härlig artikel, känns ju nästan som man är på tisdagsmiddag igen och får höra alla snacka om känslorna inför kommande tävlingar. Njut och ha en riktigt go vecka där nere!

 2. Martin Larsson
  Martin Larsson
  2021-07-02

  Blir grymt kul att följa! Lycka till allihop, ni ser starka ut!

Lämna ett svar