Vår ordförande

Joschua Dudley springer i Balmoral, Royal Deeside, Skottland 2018

Joshua Dudley Intervju

Vi är säkert många som undrar vem som är vår ordförande i klubben. Jag ställde några frågor före jul till Josh och här kommer svaren från denna intervju med några julanpassade frågor, håll till godo. //Janne

Var började du orientera?

Tillbaka i Skottland, runt min hemmaterräng i Aberdeenshire. Min klubb heter MAROC. Vi har några vackra områden. En av mina favoriter ligger bredvid Royal Balmoral Castle.

Hur gjorde du det där?

När jag var väldigt ung bar mina föräldrar mig i en ryggsäck. Jag minns inte mycket av detta. Det var inte förrän jag var omkring 14 när jag började gå på sommarkvällar, eftersom min vän var inblandad. Jag gillade löpning och natur, så det verkade som drömsport att delta i.

Du flyttade till Sverige, hur gick det till?

Bra fråga. Låt oss säga att alla fantastiska saker görs två gånger. Både min karriär och kärleken till orientering tog mig till Sverige. Efter examen hade jag två tävlande vägar för att börja min karriär, en i Wales mot en i Göteborg, båda involverade i bilindustrin. Beslutet gjordes enkelt sommaren 2018, när jag såg blå-vit he-ya- varandra på arenan, under min första 10MILA. Jag sprang första sträckan för Ravinen. Jag minns att jag tänkte, “det är ett team jag vill vara en del av”. Så jag flyttade till Göteborg.

Ditt roliga orienteringsminne?

Vinner de kanadensiska mästerskapen i orientering 2013. Det var baserat i de fantastiska bergen runt Whistler, BC. Det var alltid varningar om björnar och pumor i PM. Under den långa sträckan dök en man upp från skogen som påstod att han hade sett en björn, så jag valde en annan väg.

Vilken är din favoritterräng?

Jag älskar terräng där jag känner att jag är i det vilda. Tekniska, tuffa, tysta, få konstgjorda funktioner – bara jag och skogen. Områden som Glen Affric i Skottland, eller terräng runt Åre gillar jag verkligen.

När du tackade Ja för att han ledde IFK, vad tänkte du då?

För det första, var min svenska bra nog… låt oss säga att det har varit en brant inlärningskurva. För att vara ärlig så blev jag ganska förvånad över att få en sådan möjlighet. Jag kände mig hedrad. Jag trodde att det skulle vara ett fantastiskt tillfälle att lära sig, och även ge ett nytt perspektiv till klubbens organisation.

Vad vill du göra för att utveckla klubben?

Min prioritet har varit att lyssna och förstå var klubben är idag. IFK Göteborg och Svensk Orientering har ett betydande förflutet som jag ständigt lär mig.

Jag ser vikten av att stärka två huvudområden för klubben:

1. Dra nytta av interna kontakter – Bland våra medlemmar har vi en stor mängd erfarenhet och kompetens. Vi kan göra allt vi tänker på, t.ex. kombinerade elit-juniorutbildningar, bastu, klubbdeltagande i Jukola, fastighetsuthyrning… Det avgörande är kommunikation och förväntan.

2. Omdefiniera klubbens syfte. Vi har nästan fördubblats under de senaste 5 åren. Vi har etablerat en trygg och hemtrevlig miljö för träning och umgänge. Blå-vit bärs av världens bästa orienterare. Våra evenemang är i världsklass och lockar tusentals äventyrare till vår skog. Så var härnäst? Hur ska vi fortsätta?

Vilken är din favoriträtt till jul eller annat?

Jag älskar all julmat, därför kan jag inte välja en. När jag var yngre försökte jag en utmaning på 10 000 Kcal på juldagen. Det var knepigt.

Vad vill du ha i julklapp?

Dags att koppla av med min familj och våra hundar.

2 kommentarer

 1. Sara Hagström
  Sara Hagström
  2022-01-12

  Spännande intervju, vilken ordförande vi har!! Vore kul att se Josh göra ett nytt försök på 10 000 kcal-utmaningen på en tisdagsmat 😉

 2. Johan Hördegårdh
  Johan Hördegårdh
  2022-01-17

  Kul läsning!

Lämna ett svar